Баркодът – повече от 40 години ефикасност и точност

08/07/2021

Вече повече от 40 години баркодът ни доставя ефективност, ефикасност и точност.

сканиране на баркод етикет със скенер ЗебраЗнаете ли, че първото успешно сканиране на баркод е осъществено на 26.06.1974 от етикет на плодови дъвки в щата Охайо, САЩ. От този ден нататък баркод системите започват да се развиват и да подпомагат все повече дейности в ежедневието.

QR-2D-barkodСтандартните баркодове, известни също като EAN/UPC/GS (1-Dimension или 1D баркодове) съдържат данни, които помагат на бизнеса и организациите да си вършат работата по-лесно и да бъдат по-ефективни. От години вече, се използва и версия на баркода която се нарича QR код или двумерен (2D) баркод. QR кодът съдържа дори повече данни от 1D кода, което го прави дори по-доброто решение в различни приложения. Всъщност има много 2D кодове, но QR кода се вижда най-често в ежедневието.

щрихи на баркодБаркодовете позволяват кодирането на информация като: цени, вид на продуктите, дати, производител и доставка и др. Те са идеални за проследяване на инвентара и продажбите, но правят много повече от това. Почти всяка индустрия използва баркодове и те вероятно улесняват живота ви, без дори да знаете.

Къде могат да бъдат намерени баркодове освен продуктите на дребно?

  • VIN (vehicle identification number) – проследяването на историята на автомобила стана по-лесно, когато към VIN беше добавен баркод.
  • Библиотеки – баркодове помагат за проследяването на книги, периодични издания, и ресурси в и извън библиотеката.
  • Логистика – всеки голям спедитор използва баркодове, за да проследява пратките и да доставя поръчки.
  • Здравеопазване – баркодовете помагат да се поддържа по-рационализирана грижата за пациентите, чрез поставянето на специализирани ленти за китки с баркод
  • Земеделие – фермерите използват баркодове, за да проследяват реколтата и добитъка.

Представете си колко различен би бил животът ни без тези ненатрапчиви черно-бели ленти и този удовлетворяващ звуков сигнал всеки път, когато сканираме продукт, доставка или файл. Това със сигурност е технология, която ще съществува дълго време, опростявайки живота ни.