Иновации от Motorola Mobility

12/01/2011

Веднага след разделянето на Motorola на две независими компании, Motorola Mobility направи сериозна заявка за присъствието си на пазара на високотехнологични устройства. По време на най-големия световен форум за потребителска електроника CES 2011, компанията привлече вниманието на посетителите с някои от най-новите си разработки.

Една от тях, таблетът Xoom, бе избрана за най-добър продукт на приключилото преди три дни изложение. Motorola Xoom извежда категорията „таблети” на много по-високо ниво. Един от основните фактори, които го поставят на една крачка пред конкурентите е оптимизираната за таблети операционна система на Google – Android 3.0 Honeycomb. Xoom е първото устройство с такава операционна система, която предлага напълно нов интерфейс с възможности за муслтитаскинг, използване на уиджети и достъп до последните приложения на Google. Впечатляващи са и останалите характеристики на Motorola Xoom: той е първият таблет с двуядрен процесор NVIDIA Tegra 2, има 10.1-инчов дисплей с резолюция 1280 x 800 пиксела, вградена памет от 32 GB, 1 GB RAM памет и слот за флаш карта. Устройството разполага с две камери – 5 мегапикселова основна и 2 мегапискелова предна, предназначена за видео разговори. Освен това, то предлага пълна 1080р HD поддръжка с HDMI порт и записва 720p HD видео. Таблетът ще започне да се продава в САЩ през първото тримесечие на годината и ще има 3G възможности, като по-късно през годината ще се появи и версия, която поддържа 4G мрежи. Рекламен клип за Xoom можете да видите тук, а тук ще намерите видео представяне на новия модел.

Другият нов продукт на Motorola Mobility, определен за най-добър смартфон на същото изложение, се казва Motorola Atrix. Той е един от първите модели, работещи на базата на двуядрената платформа Nvidia Tegra 2, което ще му позволи след ъпдейт да възпроизвежда и записва 1080р видео. 4-инчовият му qHD дисплей е с впечатляващата за смартфон резолюция от 540х960 пиксела и е покрит с изключително здраво Gorilla стъкло. Устройството работи под операционна система Android 2.2, но му предстои ъпдейт до версия 2.3. Батерията му е с капацитет от 1930 mAh, има 1GB RAM памет, 16GB  вградена памет с възможност за допълнителни до 32GB посредством microSD карта. Камерата е с 5 мегапиксела,  автогокус и LED светкавица, като има и предна такава за видеоразговори, която е с 2 мегапиксела. Най-интересната иновация, която Atrix предлага, обаче, е в един от аксесоарите, наречен Laptop Dock. Той представлява поставка, която се активира след включване на телефона към нея. Тя притежава клавиатура, 11,6″ екран, 2 USB порта и тъчпад и чрез специално телефонно приложение Webtop се превръща в напълно функционален компютър със съответния интерфейс на компютърна операционна система, браузър Firefox с Flash 10.1 и файлов мениджър. 

Друг интересен модел на Motorola Mobility, който е на европейския пазар от четвъртото тримесечие на 2010 година, а вече се предлага и в България, е смартфонът Motorola Defy. Това, което го отличава от останалите устройства в тази категория е фактът, че това е първият смартфон, който е удароустойчив, прахоустойчив и влагоустойчив. 3.7-инчовият екран е покрит с т.нар. Gorilla стъкло, което го прави изключително издръжлив на всякакви удари и защитен от надрасквания. Освен това, апаратът отговаря на изискванията на стандарта IP 67 – не се поврежда при престой до 30 минути под вода на дълбочина до 1 метър. За целта, всички изходи на телефона са гумирани и по този начин се спира навлизането на нежелани елементи. Motorola Defy се предлага с операционна система Android 2.1, 1540mAh батерия, 5 мегапикселова камера, екран с резолюция 480х854 px, 512 MB RAM, Bluetooth 2.1, 802.11n WiFi, GPS и 3.5 mm аудио жак. Всички тези екстри са събрани в устройство, което тежи едва 118 грама и има размери 107х59х13.4 mm.