Как да изберем най-подходящия за нашите нужди индустриален баркод четец?

22/09/2017

Източник: сп. Инженеринг ревю (http://www.engineering-review.bg/)

Индустриален баркод скенер в складИндустриалните устройства за четене на баркодове се отличават с висока надеждност и издръжливост. Те са проектирани за продължителна експлоатация при непрекъснато натоварване и големи обеми работа. Индустриалните баркод четци са подходящи за агресивни промишлени среди и обикновено разполагат с гумирани и/или подсилени ударо-, влаго- и прахоустойчиви корпуси със съответната степен на защита IP. 

При избора на четец за индустриални баркодове е добре да се вземат предвид ключовите експлоатационни фактори и особеностите на приложението. Препоръчително е да се заложи на четец с индустриален корпус, чийто клас на защита IP е съобразен с наличието на запрашаване, замърсявания или влага в работната среда. Някои устройства е необходимо да разполагат и със защита от удари и вибрации.

Сред параметрите, които е препоръчително да се съобразят с експлоатационните условия, са и работната температура на четеца, паметта за съхранение и температурата при презареждане (за преносимите модели). 

Индустриален баркод четец Zebra 3600Ако приложението изисква ръчен скенер, е добре да се избере безжичен и достатъчно лек и удобен за носене и използване модел. Безжичните четци се нуждаят от батерии или зарядно устройство, като типично са по-скъпи от кабелните, но пък разполагат с Bluetooth и Wi-Fi свързаност. Цената на устройството е добре да бъде взета предвид в контекста на мащаба на приложението и това колко скенера ще трябва да бъдат закупени.

Важно е да се провери дали баркод четецът е съвместим с прилаганата баркод система и дали ще се налага да разчита 1D или 2D символики, както и с използваната софтуерна платформа (например MES или ERP система). Избраният модел е препоръчително да се съобрази и с интерфейсните възможности на крайното устройство, към което се подава информацията – компютър или терминал.

Баркод Системи България предлага голямо разнообразие от ръчни и настолни индустриални баркод скенери.