Как да отпечатаме качествен баркод етикет?

22/01/2010

Има случаи, когато при по-ниско качество на отпечатъка, баркодовете не могат да бъдат сканирани. Това е пряко свързано с резолюцията на етикетния принтер (която трябва да бъде поне 200dpi), форматирането на етикета и посоката на печат. Форматирането и посоката на печат създават проблеми с разчитането на баркодовете, за които повечето хора не подозират.

При използване на термодиректни и термотрансферни етикетни принтери, баркодовете се създават чрез стотици тънки нагряващи се елементи в печатащата глава, които карат материала да почернява, когато се нагрее. Термотранферните принтери загряват и охлаждат бързо, но неравномерно, създавайки неравности в краищата на символите, изображенията и линиите на етикета.

Когато линиите на баркода са успоредни на движението на етикета през принтера, ръбовете са прави и ясни, което позволява по-лесното му разчитане. Този метод за отпечатване на баркодове се нарича „picket-fence” (ограда от колове).

Когато линиите на баркода са перпендикулярни на движението на етикета през принтера, линиите могат да се получат по-размити и неясни, което прави баркода по-труден за разчитане. Този метод на печат се нарича „ladder” (стълбовидно) отпечатване и се използва по-рядко.

Чрез използване на качествени етикетни принтери и контрол на формата и метода на печат на баркод етикетите, можете лесно да подобрите яснотата на отпечатъка.

Тази статия се базира на публикация на Socket Communications.