Какво е общото между Майкрософт и анимационния герой Мауи ?

18/06/2020

Microsoft продължава с усилията си да се позиционира като основен участник в сегмента на мобилните устройства.

След като не успя да наложи своята операционна система Windows Phone („пенсионирана“ през 2017-а), дори и чрез закупуването на доставчика на оборудване Nokia, технологичния гигант от Редмънд реши да смени подхода си, като придоби през 2016-а Xamarin за близо половин милиард долара.

Майкрософт

Xamarin е софтуерна платформа, позволяваща създаване на приложения за iOS, Android и Windows, чрез използване на C# и "фирмената" среда за разработка MS Visual Studio.

Чрез включената в нея библиотека Xamarin Forms, възможността да се напише един код, който да работи на различни устройства, се превърна в реалност за много C# програмисти.

Някак си нетипично предвид репутацията си, Microsoft направи Xamarin напълно безплатен за потребители на Visual Studio, като той пък от своя страна също от няколко години е безплатен за малки софтуерни компании, студенти и любители.

Платформата получаваше редовни update-и през годините, като видимо от Microsoft влагаха много усилия в подобряването ѝ.

Всичко изглеждаше прекалено хубаво и спечели сериозни симпатии сред разработчиците, които следяха с интерес, но и известно недоверие, новините относно бъдещето на продукта.

И ето, че преди месец от Microsoft обявиха наследника му: NET Multi-platform App UI или съкратено .NET MAUI, най-вероятно рефериращо към чаровния и забавен полубог Мауи от детския филм на Дисни „Смелата Ваяна (Moana)“.

Засега много детайли няма, но от Microsoft обещават да надградят сериозно съществуващите възможности на Xamarin, като улеснят допълнително разработчиците в кросплатформената съвместимост на потребителския интерфейс, който се очаква да бъде и сериозно обогатен.  Разбира се, езикът за програмиране ще се базира на стандартизирания в момента .NET 6. Планира се поддръжката на смарт устройства, Hololens, Tizen  и т.н, както и възможност да се ползва Visual Studiо Code, най-популярната среда за разработка за 2019.

Подобрения и нови версии на Xamarin Forms са гарантирани поне до края на 2020, като Microsoft обещават плавен и лесен за разработчиците преход към новата платформа към края на 2021, за когато е планирана продуктивна версия.

Екипът на Баркод Системи България също очаква с интерес новините от Редмънд, които следва да очертаят насоките за развитие на мобилния ни клиент на системата ни за управление на складове MobeeWMS, която вече близо десет години успешно се внедрява на българския пазар.