Международен семинар на тема "RFID и ID картови системи" се проведе във Варна

01/08/2007

На 24 юли се проведе поредната ежегодна среща на представителите на великобританската компания, предлагаща интегрирани мобилни безжични и интернет решения, All Right Now и техните партньори. Тази година за център на събитието беше избрана българската морска столица, а тридневната семинарна програма протече на територията на City Planet Park. 

Сред поканените бяха представители на американската компания Sirit Inc, която е един от световните лидери в областта на  RFID (radio frequency identification) решенията. Те представиха новостите в областта на чип технологиите, на викочестотните и свръх високочестотните четци, като един от главно засегнатите от тях продукти беше именно високочестотният четец Infinity 510. 

Този продукт функционира в обхвата 860-960 MHz, предназначен е за промишлени приложения, като благодарение на високата скорост и прецизност на четене, четирите моностатични антени и лесен за употреба интерфейс, той бива интегриран изключително лесно към всяка складова или търговска система за експедиране, приемане и разпределяне на доставки и стоки. Sirit Inc. дават отличен пример за приложение на техния продукт, като оповестяват наскоро сключения договор с Metro Cash & Carry за цялостно оборудване на 99 техни магазина в Германия с модерна RFID технология.  

Освен RFID технологиите семинарът застъпи и ID картовите системи. Откриваща презентация за това направление в модерните технологии беше на една от най-изтъкнатите компании за производство на картови принтери Zebra Technologies Inc.

PVC картиZebra представи трите направления на картови принтери в своето портфолио: Value Card Printers (принтери с всекидневна ограничена употреба: отпечатване до 20 карти дневно), Performance Card Printers (осигуряващи по-високо качество на отпечатъка, висока производителност и бърза възвръщаемост на инвестицията) и Security Line Printers (принтери с висока производителност, отпечатващи карти с високо ниво на защита, като карти за самоличност, шофьорски лицензи и карти за ограничен достъп). В зависимост от приложенията от Zebra споделят, че е възможно едностранно и двустранно печатане, отпечатване на изображения, снимки, разнообразие от символики, графични знаци, холограми, баркодове, прилагане на ламиниращо покритие, чипове и магнитни ленти като мерки за сигурност.  

Участник в семинара беше и водещата в областта на мобилните бизнес информационни системи и баркод продуктите и технологиите българска фирма - Баркод Системи България ООД, която е официален партньор на Zebra и главен дистрибутор на тяхната продукция в България. 

Друго преразглеждане на ID картовите системи представиха от американската компания Datacard Group. Те подчертават значимостта на предлагането на една цялостна интегрирана система за изготвяне на персонализирани индентификационни PVC карти. Тяхната продуктова гама варира от разнообразни софтуерни предложения за изготвяне на специален ID дизайн, до адаптирани устройства за заснемане на образи, подписи, и дори пръстови отпечатъци; от картови принтери, до многообразие от консумативи за отпечатване. Datacard  Group се придържат към максимата, че те предлагат цялостни клиентски решения, строго персонализирани и изготвени в следствие от индентифицирането на даден проблем и избирането на оптималния вариант за неговото разрешение.

Понятието Preprinted Cards (предварително отпечатани карти) беше разгледано по-задълбочено от немската компания Challenge Card Design. Интересният иновативен подход при тях  се състои в това, че те използват принтери на Zebra, Nisca, Evolis, Fargo, Datacard и други, чиято структура в последствие видоизменят, с цел получаване на нови възможности за отпечатване. Challenge Card Design са единствената, до този момент фирма на пазара, която предлага ID карти с разнообразни размери и формати. Новото в случая, освен възможността да се отпечатат дори формат А4 карти, е, че предварително отпечатаните карти с нестандартни размери, могат да бъдат в последствие персонализирани с лична снимка и информация, без да е необходимо клиентът да притежава специално пригоден за тази цел принтер. Благодарение на новата технология Challenge Card Design предлагат нестандартни формати карти с позициониране на изображението не само в основата или в единия край на картата, но и в средата на ID картата.

Говорейки за иновативност, презентацията , която закри тридневния семинар във Варна, беше на холандската компания  RLC Netherlands BV. Това е фирма, специализирана в отпечатването на разнообразни повърхности. Интересен е техният нов продукт Dartfightprinter, чрез който е възможно отпечатването на перца за стрелички (dart- стреличка). Заедно с него, фирмата предлага специален софтуер за дизайновата обработка на стреличките, както и необходимите консумативи. Dartfightprinter e компактен и представлява едно революционно решение на новите технологии. С него отпечатването на всякакви полистерни повърхности, от запалки, ключодържатели, магнитни карти, до отварачки, бомбонени дражета, дори и USB стикове, става за секунди. 

След последния ден от програмата, конкуренти и партньори се разделиха, oбменили опит, идеи и дори някои търговски тайни, благодарение на добрата организация на All Right Now и на ползотворното сътрудничество на Баркод Системи България.