НОВО: GS1 DataBar баркодове

02/06/2009

От GS1 България обявиха планът за въвеждане на фамилията баркодове GS1 DataBar (преди Reduced Space Symbology, RSS). Те се използват за маркиране на малки по размер продукти или за кодиране на повече информация от досега използваните EAN/UPC символи. GS1 DataBar ще позволи идентификация с глобалния номер на търговската единица (GTIN) на трудни за маркиране продукти като бижута и козметика, а с помощта на приложни идентификатори може да се кодира допълнителна информация, като сериен номер, номер на партида, срок на годност и др.

GS1 DataBar използва утвърдената данова структура на GS1 128 с приложни идентификатори. GS1 DataBar е средство за решения, свързани с автентичността и проследимостта на продуктите. GS1 DataBar е в основата на универсални решения при маркиране на пресни храни, продукти с променливо тегло, фармацевтични и козметични продукти. В сравнение с досега използваните баркодове EAN/UPC, поддържани от Системата GS1, за новата символика важи правилото „същата информация на по-малка площ или повече информация на същата площ.

Предимства:

  • Позволява управление на групи артикули и контрол върху продукти, върху които не може да се постави стандартен баркод поради размера на опаковката
  • По-добър контрол на наличностите, кражбите и рекламациите
  • По-добър контрол на продукти с изтичащ срок на годност
  • Възможност за кодиране на допълнителна информация към идентификационния номер на търговската единица, която може да бъде обработвана автоматично на касите в търговията на дребно

Планът предвижда до 2010 година GS1 DataBar стандартът да бъде достъпен при двустранни споразумения между търговски партньори за всички търговски артикули, а до 2014 година, GS1 DataBar стандартът да се използва свободно от всички търговски партньори. Минималното изискване ще бъде всички търговци на дребно да бъдат в състояние да сканират GS1 DataBar и да изпращат GTIN до базата данни.

Български производители вече са получавали като искане от международните си партньори използването на GS1 DataBar при маркиране на търговските единици.

Списък с баркод скенери, които разчитат GS1 DataBar може да видите тук.