Как да изберем правилния RFID таг и етикет?

19/08/2021

RFID тагове и RFID етикети ZebraСъществуват множество различни видове RFID тагове и етикети. 

Но кой е вид е правилният избор?

Това зависи от фактори като материала на продукта, който искате да маркирате/етикетирате, условията на обкръжаващата среда (мястото на съхранение на продукта) и други.

Изборът на грешни RFID тагове и етикети може да доведе до нежелани загуби. 

Ето защо създадохме кратко ръководство, с което да помогнем в процеса на избор.

  • Повърхностен материал на изделието, което ще бъде етикетирано: Вида на повърхностния материал на продукта, който ще бъде маркиран с RFID таг играе важна роля при избора. Като цяло RFID етикетите работят добре върху пластмаса, дърво или картон. Елементите, съдържащи метал, стъкло или течности, са по-сложни за маркиране, тъй като тези материали могат да попречат на комуникацията между RFID четеца и етикета.
  • Условия на околната среда: Условията на околната среда могат да повлияят на резултатите от четенето на етикет. Ето защо е важно да се оценят условията на средата, в която ще се използват RFID етикетите.
Добре е да си отговорим на няколко важни за правилния избор въпроси като: В какви условия ще бъдат използвани RFID етикетите? Трябва ли да са защитени срещу надраскване? Трябва ли да са устойчиви на определени специфични за приложението си температури? Трябва ли да издържат на химическо потапяне или специфичен диапазон на влажност? Проверете спецификациите на етикета, за да се уверите, че отговаря на екологичните условия на вашия проект. Има много RFID тагове, разработени, за да оцелеят в най-суровата среда.
  • Изисквания за поставянето на етикета върху продуктите: Подходящият метод за поставяне на етикет зависи от факторите дизайн, размер и материал. Материалът на продукта има най-съществена роля заради комуникацията между етикета и четящото устройство. В зависимост от вида на продукта, етикетите могат да бъдат самозалепващи се или да се монтират с помощта на кабелни връзки, винтове или пирони.  
  • Тип памет/чип: Размерът на паметта на един RFID етикет влияе върху количеството данни, които могат да се съхраняват в него. Повечето RFID тагове имат размер на паметта до 2 килобайта, достатъчен за съхраняване на основна информация за етикетирания елемент.

При повечето по-общи приложения тази памет е напълно достатъчна за кодиране на информация, но за по-специфични приложения е възможно паметта да се разшири, чрез персонализиране на маркера.

Колебаете се кои RFID етикети отговарят на вашите бизнес нужди?

Свържете се с нас.