Как да различим термотрансферен и термодиректен етикет?

29/03/2022

На първо място, важно е да се знае какви са основните разлики между двата вида термо печат.

Защо?

Двата вида печат, съответно етикети, имат различна продължителност на живот и изисквания относно съхранението на етикетираните продукти. Изборът на правилните консумативи ще спомогне за постигането на целите на компанията, спестявайки разходи по преетикетиране на продукцията.

Термодиректният печат е добре позната технология за печат на баркод етикети. Специфичното при нея е, че печатът се осъществява чрез отделяне на топлина от печатащата глава върху специална термочувствителна хартия. В следствие на това, при допир на термо главата върху хартията се осъществява реакция, при която хартията променя цвета си.

При термотрансферната технология се използва термотрансферна лента. Характерното при този метод на печат е, че печатащата глава нагрява лентата, а мастиленото покритие се прехвърля върху нея. Термотрансферното печатане осигурява дълъг живот на етикетите, на приемлива цена. Изключително подходящ е за печат на лога, графики и баркодове.

Съществуват няколко метода, чрез които може да се разбере дали наличните етикети са предназначени за термотраснферен или термодиректен печат, най-лесният от които е, чрез надраскване с нокът.

При тестване чрез надраскване с нокът, върху термодиректния етикет ще се появи следа, в резултат на термочувствителното покритие на етикета. В практиката, има случаи, в които този метод не е напълно работещ, поради което се прилагат други тестове.

Гледайте най-новото ни видео, за да разберете как успешно да тествате наличните етикети>

Термотрансферен или термодиректен етикет