Новини и Събития

Internet of Things в производството на храни

ПроизводствоInternet of Things (IoT) описва среда, в която баркодове и сензори са свързани с обектите и им дават „дигитален глас“. Този глас прави възможно обектите да се свързват помежду си и да обменят данни посредством интернет. Данните, уловени от сензорите се предават в реално време и представляват основа, на база на която могат да се вземат решения за производствените линии. Освен това, IoT може да спомогне за справяне с някои от най-наболелите проблеми в сектора: голямото количество храна, която се превръща в отпадък, злоупотребите и променените потребителски очаквания във връзка с предоставяната информация за продукта.

Посредством поставяне на баркод етикети на продуктите или RFID етикети на палетите, компаниите по-лесно могат да проследяват движението на продуктите във веригата за доставки. Едно основно правило е да се използват баркодове във възможно най-много етапи или „порти“. Още при производството на суровината (например след събиране на реколтата) може да се генерира двумерен баркод, като данните, асоциирани с него могат да се променят при преминаването му през различните етапи – от фермата до производствените мощности, през доставката до търговците на едро и най-накрая до търговеца на дребно. Така се осигурява прозрачност и проследимост по време на целия процес.

Баркод скенер в производствотоДвумерните GS1 баркодове могат да кодират много повече информация отколкото стандартните линейни баркодове. Компаниите имат възможност да използват баркодовете не само за проследяване на стоки във веригата за доставки, но и за информиране на клиентите. Информация като произход, дата и начин на производство на стоката може да се кодира в 2D баркод и да бъде достъпна за потребителите посредством смартфон приложение.

Всяка компания може да избере уникален за нея начин за създаване на баркодове. Така, всякакви опити за фалшифициране на етикети и лансиране на нелегални хранителни продукти във веригата за доставки биха били лесно осуетени. Освен това, партиди, които са маркирани коректно могат да бъдат лесно проследени и локализирани.

Най-голямата полза от прилагане на IoT в производството на хранителни продукти е във веригата за доставки. IoT прави възможна по-добрата температурна регулация на бързо развалящи се стоки в транзит. Като резултат има случаи, в които се добавят по два дни към срока на годност. По този начин могат да се минимизират разходите и да се редуцира разхищението на храна.

* Статията е базирана на материал от Дейвид Стейн – маркетинг мениджър в Zebra Technologies.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *