Zebra Technologies придобива Navis Holdings, LLC и Proveo

17/10/2007

Поглъщането на WhereNet (обявено през януари 2007 г.), Navis и Proveo цели да позиционира Zebra в сегмента на мобилните локализиращи технологии, акумулирайки силните страни на трите компании в областта на GPS (Global Positioning System) , RTLS (Real Time Locator System ) и RFID (Radio Frequency Identification) технологиите. Поглъщането на WhereNet, Navis и Proveo свидетелства за значителна промяна в досегашния продуктово-ориентиран бизнес на Zebra към предлагане на цялостни интегрирани бизнес решения.

На 15-ти Октомври 2007г. Корпорацията Zebra Technologies обявава съгласието си да се сдобие с всички акции на Navis Holdings, световен доставчик на софтуерни решения за управление на логистичните процеси за морски терминари и докове. 

Navis е основана през 1988г. с централен офис в Окланд, щата Калифорния и е първата компания, която предлага автоматизирани операционни системи за товарни терминали, които подобряват скоростта и прозрачността на придвижването на товарите между пристанището и междинните претоварни пунктове. Нейни клиенти включват трите най-големи морски терминални оператора, а компанията разполага с непрекъснато растящ брой дистрибуционни центрове, които до този момент наброяват 450 обекта в повече от 50 държави.  

Пакетът от предлагани продукти на Novis спомага за повишаване продуктивността, ефективността и приходите чрез автоматизиране и интегриране на процесите по задаване на данни за осъществяване на  анализи и планиране в реално време. Тези продукти обединяват различни функции, за организиране работния процес и намаляване режиините, административните и експлоатационните разходи. Свързаните с тях услуги представляват персонализиране на продукта за специфичните нужди на клиента, инсталиране, обучение на персонала, поддръжка и сервиз в световен мащаб. 

Очаква се продажбите на Navis за 2007 година да достигнат близо 60 милиона долара. Компанията разполага с 350 служители, 75 от които са софтуерни инжeнери, чиито офиси са базирани в Индия. От Zebra отбелязват, че софтуер разработващият екип на Navis в Индиа представлява добра база за бъдещо софтуерно развитие на продуктите на Zebra, поради предвижданите ниски разходи, съпътстващи проекта.  

 „Сливането ни  със Zebra Technologies гарантира, че Navis ще продължи да доставя най-високо ниво на инновационни решения и услуги, които заслужават и изискват нашите клиенти” , коментира продажбата изпълнителният директор на Navis, Джон Дилън. „Тази трансакция ще ни позволи развитието на дейността в тясно специализираните морски приложения, както и ще затвърди нашите стратегически пазарни инициативи. Като част от Zebra, Navis ще спечели много от нейната финансовата стабилност, световен обхват и инженерна експертиза”. 

Според Zebra поглъщанията на Navis и Wherenet са два взаимнодопълващи се процеса. Navis и Wherenet са бизнес партньори още преди тяхното поглъщане от Zebra. Докато силната страна на Wherenet се състои в предлагането на хардуерни решения, Navis е известна със своите отлични софтуерни решения, поради тази причина много от техните настоящи клиенти използват Wherenet хардуер, който препраща информация до Navis софтуерни платформи. 

Proveo е друга новопридобита компания от Zebra, която доставя цялостни хардуерни и софтуерни системи, съгласувани с изискванията на наземното обслужване на летищата. Proveo използва главно GPS локализация и GPRS и Wi-Fi комуникационни технологии, като предлаганите решения спомагат за намаляване инвестиционните и оперативните разходи.

До настоящия момент Proveo има инсталирани системи във Франфурт, Мюнхен, Лондон, Сингапур, Дубай и множество други летища. Компанията предлага значителен възможности за дългосрочно разрастване във въвеждането на автоматизирана идентификационна технология на повече от 350 големи и средни летища по света.  „На този етап Proveo има достъп до широкото продуктово портфолио на Zebra, за да оптимизира прдлаганите решения и да удовлетвори максимално нуждите на клиентите си. От друга страна Zebra има възможността да адаптира платформата на Proveo за своите приложения, включително и ISO 24730 активни RFID/RTLS, за да предложи нови и по-задълбочени решения в локализирането и проследяването на активите за сферата на прозиводството и логистиката”, споделя Фил Грешкович, старшият вицепрезидент за корпоративно развитие на Zebra. 

От Zebra коментират, че наскоро присъединените Navis, WhereNet и Proveo допълвали идеално съществуващите отпечатващи бизнес решения, предлагани от Zebra. Продажбената синергетика се осъществява посредством допълнителните продажби на принтери (на входовете на доковете и морските терминали, сфера, където WhereNet and Navis имат затвърдено присъствие, са необходими принтери, които да отпечатват етикети) и чрез специални връзки с клиенти, подобнo на присъствието на WhereNet в автомобилната индустрия.